Højbystævnet 7.-9. september 2018 – 40 års jubilæum
Sæt kryds i kalenderen nu!
Anders Christensen & Kenneth Krak

HØJBYSTÆVNETS STØTTEFORENING:

Alle bidrag er meget velkomne på regnr.: 0828 kontonr.: 0003772950

Anders Christensen & Kenneth Krak

Sjældne danse fra Thy med Anders Chr. N. Christensen og musik ved Kenneth Krak).

I ingen andre egne af landet har turdansetraditionen være så godt bevaret op imod hvor tid som i Thy. Indtil slutningen af 1900- tallet var der her mange, der med stor selvfølgelighed dansede ”ture”, som er thyboernes eget udtryk for turdanse. Turdansene kædes som regel sammen i forskellige danseforløb eller suiter: Almindelig totur; To- tre- og firetur i svejtrit; De stille ture og De små sorte. Der er specielle pardanse, der især knytter sig til Nordthy: Russisk, Bette Mett', Bette Hamborger, Krokonens Vals, Nummer Syv, Jysk på Næsen ret og avet om med flere.
Derudover findes flere danse, som var gået i glemmebogen i 1980'erne, bl.a. enkelte kvadrilledanse og 7-8 rækkedanse.

Anders Chr. N. Christensen var idémanden til de film og videooptagelser, Dansk Folkemindesamling begyndte at lave i slutningen af 1970´erne - af danse fra de folkelige dansemiljøer. De mest kendte af disse optagelser er danse- og musikmiljøer i Vestjylland, Thy, Himmerland og Læsø. Udover dette har Anders Christensen afholdt mange kurser i de folkelige danseformer.

I 2011 udgav Anders en bog med to CD’er: “Vildspil og nodespil - Traditionel spillemandsmusik i Danmark - Indspilninger fra Dansk Folkemindesamling 1909-2009”. En fantastisk bog og milepæl i dansk folkemusikhistorie!

Kenneth Krak har i gruppen Skaarup Four med Esben Wolf, Malene Beck og Karl selv deltaget i Karl Skaarups rejse til festival på Orkneyøerne og senere spillet med Malene og Kristian.

Højbystævnet:  •  Ole Ryge Petersen  •  Tlf: 5151 8677  •  lissiole@rygepetersen.dk